2012. július 18., szerda

Hogyan érjünk el állásinterjút egy önéletrajzzal

Sziasztok!
Arra gondoltam, hogy megosztanám veletek az álláskeresési tapasztalataimat, igaz, hogy nem sok ilyen volt, de tudok mondani egy-két dolgot, ami segíthet. Megjegyzem, nem vagyok szakértő a témában, ezért amit leírok mindössze egy összefoglaló lesz arról, én mit, hogyan teszek, amikor interjút szeretnék elérni egy cégnél. Tippeket is megosztok veletek, illetve néhány gyakori hibáról is olvashattok.

Tegyük fel, van egy állás, amit szeretnél betölteni. Hacsak nem vagyunk életművészek, milliomosok, dolgoznunk kell. A cégek kérnek önéletrajzot, motivációs levelet, a szokásos. Ahhoz, hogy ne legyünk szürke kisegerek a többi pályázó között, valami ütőset kell tennünk, valamivel fel kell hívnunk a figyelmet magunkra. Ebben nagy hasznukra lehet az önéletrajz maga. Amennyiben nincs megadva, hogy milyen típust kérnek, úgy könnyebb dolgunk van, nem vagyunk korlátok közé zárva. 

Egy kicsit az önéletrajztípusokról (remélem nem veszitek túl elméletinek):
1. Amerikai típusú: ez a személyes kedvencem, időben visszafelé mutatja be a tanulmányokat és munkatapasztalatokat. Egy-két plusz mondat belefér, a céljaidat illetően.
2. Europass önéletrajz: ezt utálom a legjobban, nincs benne semmi kibúvó, a hiányosságaink könnyen feltárhatók vele, nincs lehetőség a kitűnésre, adott formát kell tartani, és kitölteni.
3. Funkcionális: itt a képességeken, és eredményeken van a hangsúly. Ez akkor jó, ha más irányban szeretnénk elindulni, mint amin eddig haladtunk.
4. Hagyományos: nagyon hosszú, fogalmazás szerű önéletrajzot jelent, amit az emberek nem szeretnek végigolvasni, ezért ezt a típust inkább hanyagoljuk. Sajnos nagy hibája még az is, hogy könnyen a részletekbe veszhetünk.
5. Kreatív: erre nagyon jó példa a profession.hu-n található minta. (egyébként nagyon jó mintákat lehet ott találni, bár én kicsit kreatívabb szeretek lenni és feltűnőbb, mint a hagyományos átlagos önéletrajzok, amiket itt megnézhettek.)

Az önéletrajz mellett másik fegyverünk a motivációs levél, melyben figyelnünk kell arra, hogy ne az önéletrajzban leírtakat ismételjük meg! Emeljük ki, hogy mi mit nyújthatunk a cégnek, mi a célunk ott, miért válasszanak minket. Mind a motivációs levél, mind a cv azért van, hogy személyes találkozó során bizonyíthassuk, a feladatra mi vagyunk a legmegfelelőbb emberek.

Gyakori hibák:
1. Füllentés
Ha nem akarunk kellemetlen szituációba keveredni, kíméljük meg magunkat úgy, hogy nem írunk sem kisebb, sem nagyobb hazugságokat. Úgysem jövünk ki jól belőle. A HR-esek tudnak ezt-azt kiolvasni a testbeszédből, amire nem is gondolnánk.
2. Helyesírási hibák
Könnyen kivédhető, ha használjuk a word - automatikus írásellenőrzőt. Természetesen vannak helyzetek, amikor ez sem ad 100%-os nyugalmat, ezért többször ellenőrizzük mi magunk is.
3. Rossz minőségű kép
Manapság már elvárás, hogy a cv-nk fényképpel ellátott legyen. Nem kell nagy méretű képet betennünk, de ügyeljünk arra, hogy még jól kivehetőek legyünk rajta. Minőségben törekedjünk a megfelelőre, ne legyen homályos, szemcsés, illetve ha lehet, ne bulifotó legyen!

Néhány tipp:
- Én szeretek kicsit kitűnni a megszokott cv-k közül, ezért azt szoktam csinálni, hogy tájékozódok kicsit a cégről, ahova beadom a jelentkezésemet, és próbálok olyan stílusban, olyan arculati színekkel dolgozni az önéletrajzomban, amilyen a cégre jellemző.
- Nem tilos a színek használata, de maximum 2-3 színnél maradjunk. (fekete-szöveg, 1-2 szín kiemelésre, mondjuk szürke és piros vagy zöld...)
- Ne nagyítsunk fel képességeket, tulajdonságokat! (lásd gyakori hibák 1. pont = füllentés)

Felvennétek ezt egy interjúra?
Úgy gondolom, ha igazat írunk, szép külalakú, minőségi önéletrajzot adunk be, és az álláshoz megfelelő képessítéssel és tulajdonságokkal rendelkezünk, akkor több, mint valószínű az interjú.
Sok cég szereti telefonon, váratlanul meglepni az embert kérdésekkel, erre nehezen lehet felkészülni, de nem szabad sokkot kapni! :) Ha ezek után is nyerők vagyunk, akkor személyes találkozás/interjú következik, majd egy próbanap (legalábbis az eladói munkakörökben ez bevett szokásnak nevezhető).


Remélem tetszett a kis összefoglalóm, és hasznos volt, bár inkább csak megpróbáltam összeszedni mindazt, amit interjú előtt lehet tenni, annak érdekében, hogy behívjanak minket. Ha szeretnétek, szívesen folytatom az interjúval magával, mit tegyünk, mit ne... ilyesmi, milyen kérdésekre számítsunk...
Ha vannak szerintetek olyan elemek, pl. hibák, esetleg tippek, amiket szívesen megosztanátok, örömmel venném! :)
- képek: weheartit, google -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése