2012. szeptember 14., péntek

Hogyan: étkezzünk rendszeresen és egészségesen

Nehéz egészségesen és rendszeresen is étkezni egyszerre, pláne suliidőben, ezért egy ezzel foglalkozó kis bejegyzést hoztam mára.

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy mivel suliban/munkában nincs úgy idejük, hogy elmenjenek a közelben található étterembe vagy a suli menzája nem kínál nagy választékot, esetleg csak junk food elérhető, így vagy megeszik, amit találnak, vagy nem is esznek, hanem megvárják a suli/munkaidő végét. Ilyenkor hazaérve hajlamosak lehetünk arra, hogy minél több ételt fogyasszunk el, ami nem helyes megoldás. Fontos az étkezésben a mértékletesség, és a fokozatosság. Fontos, hogy ne együnk meg mindent, mert hamar rosszul lehetünk, és az emésztésünknek sem tesz jót ez a rendszertelenség.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy amikor dolgozni/suliba megy, első héten térképezze fel a kínálatot, mert elképzelhető, hogy jó áron, jó minőségű ételt tud fogyasztani. Ha nem talál megfelelő lehetőséget, akkor pedig vigyen magával gyümölcsöt, joghurtot, szendvicset, egy szelet csokit (rosszul lét esetére még jól jöhet).

A reggeli is nagyon fontos, mert beindítja az agyműködést, ezáltal sokkal jobban tudunk koncentrálni, akár a munkában, akár a suliban.
A főétkezés a rohanó napokon más és más időpontra eshet, de valami logikát, vagy szisztémát követnie kell. Persze a szervezetünk idővel rááll az új rendszerre, amit felállítunk, de azt gondolom, hogy ki kell tűzni, hogy meleg étkezés a vacsora vagy az ebéd legyen, és ehhez tartsuk is magunkat, mert hosszú távon jót teszünk vele magunknak.

A junk food-ról néhány szót ejetenék még: szerintem egyáltalán nem egészséges a sok zsírban tocsogó étel, a hamburgerek, a mekis és egyéb ilyen lánc kínálta ételek. Igyekszem ezeket kikerülni, amennyire csak lehet, de nagy ritkán előfordul, hogy ilyen ételt kell vennem. Azt tanácsolom, hogy inkább sült húsokat, gyrost, gyümölccsel, zöldséggel készült ételeket, kevés tésztát, de mindenből egy kicsit fogyasszunk.
És végül fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget!!
- képek: weheartit, saját -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése