2012. november 9., péntek

Karácsonyi kézikönyv

Mint azt a címből is lehet sejteni, ma a közelgő karácsonnyal kapcsolatban szeretnék Nektek egy kis segítséget nyújtani. Ilyenkor már tele vannak a postaládák az akciós katalógusokkal és karácsonyi hangulatot  és ajándékötleteket árasztó magazinokkal. A bevásárlóközpontokban már lassan minden a karácsony körül forog, és ebben a rengetegben gyakran elveszünk.
Hogy ez ne történhessen meg, megosztok veletek néhány tippet, arra vonatkozóan, hogy szerintem melyik boltokban/kiktől/honnan érdemes beszerezni az ajándékokat. Külön bejegyzést készítek majd arról is, hogy hogyan készüljünk fel az ünnepekre, stresszmentesen, illetve egy karácsonyi DIY (saját kézzel készült) ajándékötletes bejegyzést is terveztem, forrásokkal! És persze nem utolsó sorban arra is adok néhány tippet, hogy milyen szempontok szerint vásároljunk. Még egy körmös inspirációs posztot is szeretnék nektek készíteni, amennyiben van ezekre igény.
Vágjunk akkor bele, remélem a végéig velem maradtok, és elolvassátok ezt a hosszúnak ígérkező cikkemet. :) 
  • Sokan utálják ezt az ünnepet, mert ilyenkor az üzletek egyetlen céljának azt látják az emberek, hogy mindent minél drágábban adjanak el, mint máskor. Vegyük csak az ünnepek utáni leárazásokat! Ahogy vége van a karácsonynak, már mindenhol megkezdődnek az akciók! Ki ne szeretne ugyanazért a pénzért több terméket? Erre megfelelő alternatíva lehet az ajándékkártya. A nagyobb üzletek (pl. H&M) rendelkeznek ezzel az opcióval. Én személy szerint ezt nem kedvelem, olyan személytelennek is tartom, de akkor jól jöhet, ha tudjuk, hogy a megajándékozni kívánt személy örülne egy pulcsinak, viszont nem ismerjük elég jól az ízlését. Rászánunk x összeget, és ebből ő megveheti magának a stílusához illőt. Ugyanakkor fontos tudnunk azt is, hogy sokszor a karácsonyra ajándékozott terméket visszaveszik, kicserélik. Érdemes erről még vásárlás előtt is érdeklődni, biztos ami biztos alapon.
  • Sokan nem szeretik az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat (mint én sem), így már októberben vagy akár egész évben figyelik a családtagok reakcióit, és ötletelnek. Nagyon nehéz megtalálni a tökéletes ajándékot, amit az ajándékozott örömmel fogad, és használ majd a későbbiekben. Éppen ezért gondolom azt, hogy ez egy nagyon fontos pont. Időben nekiesni, feltérképezni az opciókat, és nem az utolsó pillanatra hagyni. Nem beszélve arról, hogy ha utolsó pillanatos vásárlók vagyunk, már lehet, nem kapjuk meg a boltban azt, amit kigondoltunk. (vagy azért mert elfogyott vagy mert, amit kinéztünk a valóságban nem úgy néz ki, nem olyan az anyag, stb.) Sajnos erre időt és energiát kell fordítani, mert szerintem mindenki szereti azt az érzést, amikor igazán jó ajándékot választ az ajándékozottnak.
  • Az, hogy vásároljuk vagy magunk készítjük az ajándékokat, sokat elárul rólunk. Az időnk, és az energiánk, amit egy saját kézzel készített ajándékra fordítunk, és egy vásárolt ajándékra fordított időnk és energiánk között nagy a különbség, és ezt a szeretteink is tudják. Személyes véleményem szerint az ilyen egyedi, kézzel készített alkotásoknak minden ember örül, és nem is kell nagyon messzire menni az ötletekért, vagy nagyon ügyesnek lennünk. Néhány DIY ajándékötletet mutatok majd egy későbbi bejegyzésben. :)
    A férfiak híresek arról, hogy az ötletes, kreatív ajándékokat jobban szeretik. De sok nőt ismerek, akik szintén inkább az egyedi ajándékokat preferálják. Fordítsunk időt arra, hogy megtudjuk ismerőseinktől, ők melyiket kedvelik jobban: bolti vs. saját készítésű.
  • Akik Budapesten laknak, biztosan találkoztak már a karácsonyi vásárral, ami november utolsó hetén kezdődik, a Vörösmarty téren. Persze kisebb városokban is vannak ilyen kirakodós vásárok, ahol nagyon jópofa dolgokat lehet venni. A vásárban egyedi alkotásokat lehet kapni, legyen az bőráru, kerámia, gyertya, dísz a fára, táskák, egy szóval mindent lehet kapni, ami szem-szájnak ingere. Ugyanakkor ezek az egyedi termékek sajnos néha igen borsos áron vásárolhatóak meg(főleg itt Pesten a turisták miatt).
Kiktől vásároljunk/hova érdemes betérni?
Mint már írtam, a karácsonyi vásár nagyon jó ötlet lehet, ha másért nem is, de a hangulatért mi minden évben ellátogatunk nővéremmel. Általában ugyanazok az alkotók vannak kint, de már találkoztunk új készítőkkel is, ami mindig más hangulatot eredményez. Az sem mindegy, mikor tudunk kilátogatni, a kora délutáni órákban kevesebben vannak, míg estefelé, munkaidő után mindig sokkal többen. Pesten sok turista is van, ami azért kicsit kiszámíthatatlanná teszi az egészet.
Végül, de nem utolsó sorban az interneten is érdemes böngészni! Amilyen sok dolgot lehet ott találni, sokszor olyan nehéz kiigazodni rajta. Már említettem párszor néhány oldalt, ahol szerintem érdemes körülnézni, mert remek lehetőségeket kínál. Ilyen a meska, ahol egyedi kézműves ajándékokat lehet vásárolni, egyenesen a készítőktől. Itt sokszor megfordulok az év ezen szakaszában. Folyamatosan újabbnál újabb karácsonyi ihletésű termékek kerülnek fel, amelyekhez jó áron lehet hozzájutni. Úgy is mondhatom, hogy pénztárcabarát és kreatív ajándékokhoz juthatunk. Amennyiben sminktermékeket vásárolnál, úgy három oldalt tudok neked ajánlani. Ezek a TeSminked, Sminkkel.com, és MakeUp Plaza
Az online vásárlásnál fontos megemlítenem, hogy a különböző készítők különböző szállítási idővel dolgoznak. Aki szokott ebay-ezni is, az bizonyára tudja, hogy előfordul a 20-30 munkanapos szállítási idő is. Azt is fontos tudni, hogy a szállításért általában 4-500 forintot még felszámítanak (ami a postai díj). Ügyeljünk arra, hogy amennyiben így vásárolunk, ne az utolsó utáni pillanatban tegyük!! Az átutalások már 24 órán belül a kedvezményezett számlájára kerülnek, de még így is legyen időnk, hogy a postával megérkezzen az ajándék! :)
Érdemes az akciós katalógusokat is böngészni, hátha valami megtetszik, mert elvétve előfordulnak jó kis akciók.

Nemrégiben írtam az egyedi ékszerekről egy cikket, amelyben kiemeltem néhány alkotót, akiket valamiért kedvelek. A cikket itt olvashatod el, és nézheted meg, mely alkotókat merem tiszta szívből ajánlani (akár karácsonyra is)!

Tetszett a kis "kalauzom"? Ti mikor és hogy szoktatok készülni a karácsonyra? Nemsokára jövök az ígért bejegyzésekkel!
- képek: weheartit -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése