2013. január 24., csütörtök

Könyvajánló #2: Dr. Csont

Mára a Dr. Csont című sorozat alapjául szolgáló könyvekről hoztam egy bejegyzést, amolyan könyvajánlót. Magyarul eddig három kötet jelent meg, ezeket sorrendben fogom véleményezni. Igyekszem nem elárulni belőle nagy titkokat, hátha kedvet kaptok elolvasni. :)
Azt mindenképpen megemlíteném, hogy sok dologban eltér a sorozattól, ami nem szabadna, hogy nagyon meglepő legyen, hiszen legtöbbször így van, mégis gondoltam szólok.

1. Kathy Reichs: Csont és vér
"Dr. Temperance Brennan, miután a házassága tönkrement, Kanadába költözött, hogy új életet kezdjen. Montrealban dolgozik törvényszéki antropológusként. A lánya egyetemre jár az Egyesült Államokban, így az egyedülálló Tempe, aki sikeresen kilábalt alkoholizmusából, minden idejét a munkájának szenteli.
A város egyik parkjában szemeteszsákokba csomagolt, oszló emberi maradványokat találnak. A szörnyű lelethez Tempe-et riasztják, akiben -egy korábbi eset kapcsán, bizonyos hasonlóságok alapján- felmerül a gyanú, hogy talán nem elszigetelt bűntényről van szó. Nyomozni kezd maga is, jóllehet rendőr kollégái ezt nem nézik jó szemmel, túlbuzgóságának tudják be a dolgot. Ám dr. Brennan szívósan kutakodik, s egyre több nyomra bukkan. Lehet, hogy sorozatgyilkos garázdálkodik a városban?
Az újabb áldozatok felbukkanása arra mutat, hogy mégiscsak Tempe-nek van igaza, aki maga is halálos veszélybe kerül..." - írja a hátsó borító.
Igen hosszú könyvet tarthat a kezében az olvasó, de szerintem nincs ok az ijedtségre, hiszen nagyon izgalmas kötetről beszélhetünk. Nekem nagyon elnyerte a tetszésemet, merem mindenkinek ajánlani, aki nézi a sorozatot, illetve szereti az ilyen könyveket.

2. Kathy Reichs: Csont és bőr
"A kissé tüskés modorú Dr. Brennan törvényszéki patológus éppen egy XIX. században elhunyt apáca földi maradványainak kihantolását végzi Montrealban, amikor tűzesethez riasztják. Porig égett egy családi ház. A szakértők gázrobbanásra gyanakodnak.
A romok között több holttestet találnak, s a maradványok vizsgálata közben nem egy gyanús körülmény felmerül. Például a tűz fellobbanása előtt miért lőtték agyon az egyik áldozatot, egy hetvenéves hölgyet? Egyáltalán, kié a ház? Miért nem elérhető a tulajdonosa?
Megindul a nyomozás, s nem sokra rá előkerül egy iszonyatosan megcsonkított fiatal nő holtteste is. Tempe megszállottan dolgozik - bizonyos nyomok rituális gyilkosságra utalnak.
Egyetemista lányok tűnnek el nyomtalanul, akiknek az ismerősei nem hajlandók segíteni a rendőröknek. Miért olyan riadtak, és ki félemlítette meg őket?
A szálak Dél-Karolinába vezetnek, ahol hasonló esetek történtek. A szövevényes bűntény felderítése során Tempe is nemegyszer veszélybe kerül, ráadásul kissé kelekótya húga miatt is aggódnia kell, aki váratlanul megjelenik nála." - olvashatjuk a hátsó borítón.
A második könyvre élénkebben emlékszem, hiszen ezt nemrégiben olvastam. Nagyon élveztem olvasni a könyvet, izgalmas szálakon fut a cselekmény. Nem szeretnék mindent elárulni, de ebben a részben már keményebb dolgok is történtek (a tűzesetben megtalált holttestek halálának körülményei egészen szívbe markolóak, különösen egyikük halála). De ezt leszámítva nagyon izgalmas részek vannak benne, érdemes elolvasni, ha szeretjük az ilyen, igazságszolgáltatós, nyomozós könyveket.

3. Kathy Reichs: A csontok nem hazudnak
"Motorosbandák csapnak össze Montrealban. Ezek az ijesztő csoportosulások többnyire a második világháború veteránjaiból alakultak Amerikában, s az évtizedek során hatalmas, határokon átnyúló szervezetté nőttek. Időről időre hatalmi harcok dúlnak az egyes bandák között. Egy ilyen utcai lövöldözés áldozatául esik egy kilencéves kislány is, aki épp balettórára igyekezett.
Dr. Temperance Brennan törvényszéki antropológusra hárul a különösen szívfájdító feladat, hogy a lányka holttestét megvizsgálja.
A nyomozás során újabb holttestek kerülnek elő az egyik banda főhadiszállása közelében, s a szálak múltbéli, mindeddig megoldatlan esetekhez vezetnek.
Tempe a tőle megszokott elszántsággal és egy buldog szívósságával veti bele magát az ügybe, s aprólékos munkája nyomán meglepő összefüggésekre bukkan. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a nála vendégeskedő unokaöccse, a Harley Davidson-rajongó Kit is gyanús alakok közé keveredett. Így Tempe-nek nemcsak önmagáért kell aggódnia, hanem a meggondolatlan fiúért is. Az életük egy hajszálon múlik..." - mondja a borító.
Nagyon izgalmas kis könyv volt ez is, tetszett. Viszont ennél a könyvnél éreztem némi negatívumot is, ez pedig nem más, mint a néha már-már túl részletes leírások. Például a motorokról, amik számomra annyira nem izgalmasak, hogy minden apró részlet érdekeljen. A könyv ettől függetlenül tetszett, de néha nem tudtam, hogy meddig kell még ilyen részletekbe menően olvasnom dolgokról, amik annyira a történet szempontjából sem fontosak.

Az Ulpius-ház eddig ezt a három részt adta ki magyar nyelven. Én már utánanéztem, hogy mi a negyedik könyv címe, illetve, hogy megvan-e már magyar nyelven. Azt találtam, hogy az Ulpius-on kívül már kiadta valamelyik másik kiadó is, de nem találtam meg magyar nyelven a negyedik részt. Az ötödik rész viszont megvan magyarul. Nem igazán értem ezt, de remélem hamarosan az Ulpius is kiadja a negyedik részt, illetve a továbbiakat!
Más kiadásban is megjelent az első három könyv, ezek:
1. A holtak beszélnek
2. Minden napra egy halott
3. Halálos döntés
Illetve az ötödik rész magyarul: Síri titkok címen elérhető. Annak, aki érdeklődik, hogy mik a sorozat további könyvei, ajánlom ezt a linket.

Ti szeretitek az ilyen típusú könyveket? Olvastátok/olvasnátok? A sorozatot szoktátok nézni?
- képek: google -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése