2014. május 16., péntek

Könyvélményeim #1: A termékfotózás iskolája

Az egyik könyvtári látogatásom alkalmával végre ki tudtam venni Heidi Adnum: A termékfotózás iskolája című könyvét, amit már régóta szerettem volna kihozni. Mivel egyre jobban érdekel a makró fotózás és szeretném fejleszteni a tudásomat, így ez a könyv került elsőként a fotózás témakörében a kezembe.
Maga a könyv három nagy fejezetre van osztva, amelyekből megismerhetjük az alapokat, tippeket kaphatunk különböző termékek fotózását illetően, illetve az utómunkálatokról is olvashatunk.
Ezek az alapok szerintem kifejezetten hasznosak, mivel megtudhatjuk belőle, hogy miért nem lesz egy kép színhelyes (vagyis miért nem azt a színt látjuk a képeinken, amit élőben), és felhívja a figyelmet arra is, hogy nyugodtan szakadjunk el az állandóan használt beállításoktól, nyugodtan kísérletezzünk, és jegyezzük meg, mi az, ami tényleg tetszik.

Hasznos tippeket kapunk arra vonatkozóan is, hogy milyen tárgyat milyen beállításban érdemes fotózni, valamint a hátterekről is olvashatunk. Sok-sok fotóst is felvonultat a könyv, minden kisebb téma után olvashatunk egy miniinterjút velük, ugyanazon kérdésekre válaszolnak, amikből különböző ötleteket nyerhetünk.
Az összes fejezetben vannak képek, amik mellett fel van tüntetve, hogy milyen géppel készültek, és így találkozhatunk olyan alkotásokkal, amiket akár ugyanolyan géppel készítettek, mint ami nekünk van. :)
Ezen kívül van egy kis fejezet arról is, hogy milyen kellékeket tudunk mi magunk is elkészíteni, tehát egy kis DIY részleget is találhatunk a könyvben. :)
A végén bemutatják a leggyakoribb bakikat, és azt is megemlítik, hogy mit kellene máshogy csinálnunk. Szerintem ez kifejezetten hasznos olvasnivaló, ha többet szeretnénk megtudni a fotózás világáról. Kinek ajánlanám? Bárkinek, aki kicsit is jobban érdeklődik a fotózási technikája fejlesztése iránt, aki sokat fotózik és szeret szép tárgyfotókat készíteni és egy közérthetően megírt könyvet szeretne a kezébe venni.
Hogy tetszett a mai könyv véleményem? Érdekesnek találnátok egy ilyen könyvet ti is?

4 megjegyzés:

 1. Nekem tetszik a könyv, ha egyszer lesz egy normális (nem kompakt) gépem, biztosan megveszem a könyvet is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. örülök, hogy tetszik! szerintem tényleg nagyon jól összerakott könyv, és azt hiszem, hogy sikerült néhány dolgot tanulnom is, illetve majd kiderül a későbbiekben :)

   Törlés
 2. Azt hiszem beszéltünk erről a könyvről, már akkor szimpi volt, tényleg könyvtárba kéne járnom -.-" :D olyan jó könyveket mutatsz mindig ^^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szerintem megéri, még teljes áron is, hiszen ez a könyv pl. 4 ezer forint körül mozog, és ebből a pénzből ott, ahova járok már 1 évre beiratkozhatsz teljes áron, és millió könyvet elolvashatsz ennyi idő alatt. érdemes, jó dolog a könyvtár :)

   Törlés